wieszaczek z Home&You |
Kiedyś - dawno, dawno temu z dziką radością oddawałam się pieczeniu ciast. Potem mi przeszło, później nie było już czasu i łatwiej było pobiec do cukierni po kostkę ciasta... a w niedzielę naszło mnie... zrobiłam drożdżówkę.
zwykłe - niezywkłe ciasto |
Nie przepadam za tym rodzajem ciacha. Zdecydowanie wolę ciastka z kremem, ale mój luby uwielbia drożdżówy... więc zrobiłam mu przyjemność. Oczywiście wprowadziłam pewne zmiany, aby również mi smakowało. Na górę drożdżówki, na kruszonkę przygotowałam karmel z prażonymi orzechami. Od tej niedzieli kocham ciasto drożdżowe.
Oto mój przepis:
- 10 dag drożdży
- 1 szklanka cukru
- 5 jaj
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju
- 5 szklanek mąki
- szczypta soli
Do dużego, wysokiego garnka wsypać po kolei: - rozkruszone drożdże, - cukier, - rozbełtane całe jajka, - lekko podgrzane mleko, - olej, - przesianą mąkę.
NIE MIESZAĆ!
Garnek z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 5 godzin. Potem dodać szczyptę soli i wymieszać mikserem.
w tle Golden wall w mojej kuchni :) |
Kruszonka:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru
Zagnieść wszystko razem. Pokruszyć na ciasto.
No i na koniec karmel:
1 kostka masła
1/2 szkl cukru
3 łyż miodu
1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
Roztapiamy masło, dodajemy do tego resztę składników i na bardzo małym ogniu gotujemy 15 minut. KONIECZNIE mieszamy, nie przestajemy nawet na chwilę, bo się przypali.
pychota |
Wygląda pysznie :) Ja nigdy jeszcze nie piekłam drożdżówki. Za to moja mama piecze przepyszne ciasto drożdżowe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :))
A ja uwielbiam drożdżowe a jescze nigdy nie piekłam! Śliczny wieszaczek:-) Pzdr!
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś!!!!!! Ale ja się zaparła i nic nie piekę, na diecie jesteśmy, czyli zero ciast i słodyczy!!!!!! Trzeba zimowy zapasik zgubić!!!!!!!
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu kochana!