sobota, 30 marca 2013

Świętujmy więc...

Wesołych Świąt!!!
Przejrzałam wszystkie moje zaprzyjaźnione blogi i wszędzie bardzo mi się podobało. Macie wspaniałe pomysły, cudowne dekoracje i pyszności na stole. Ja w tym roku zaszyłam się w kuchni zaledwie na chwileczkę. Będziemy bowiem z moją małą rodzinkę wędrować do naszych mamuś i tam zajadać się przygotowanymi smakołykami. Żeby jednak tradycji stało się zadość, przygotowałam parę prostych smakołyków:

1) Jajka faszerowane - w tym roku zrobiłam dwa rodzaje. Pierwszy przepis podawałam wcześniej. Drugi natomiast jest  dla wegetarian :-) i wielbicieli łososia wędzonego (Marcin i Ja).

 

Potrzebujemy:
a) opakowanie łososia wędzonego z Biedronki (niech żyją owady)
b) jajka ugotowane na twardo w liczbie 6 sztuk
c) odrobina chrzanu - na czubku łyżeczki
d) majonez - 1 duża łyżka
e) odrobina zielonego szczypiorku do ozdoby

Z jajek wyciągamy żółtka, które należy ugnieść widelcem. Do tego dodajemy łososia pokrojonego drobno oraz chrzan i majonez. Wszystko mieszamy i faszerujemy jajka (tzn, białka ). Potem ozdabiamy szczypiorkiem, który też należy pokroić.








2) Karkówka w soli - uwielbiam to danie. Zjada się je na zimno - można z chrzanem. Przygotowanie dziecinnie proste.
 
Potrzebujemy:
a) 1kg karkówki
b) dwa kilogramy soli
c) czosnek
d) przyprawy (bez soli)

Karkóweczkę myjemy, szpilkujemy czosnkiem i przyprawiamy przyprawami, które lubimy - ja użyłam pieprzu, papryki słodkiej i ostrej, majeranku, oraz przypraw grillowych. PAMIĘTAJCIE NIE DODAJEMY SOLI, bo będziemy nią zasypywać karkówę, Zostawiamy na noc w lodówce, aby przyprawy "zrobiły swoje". Następnie - wysypujemy sól do formy od babki - na wysokość 1 cm. Na to kładziemy naszą karkówkę i zasypujemy ja solą. Wkładamy do piekarnika na 1 godzinę. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Jeśli weźmiecie większą karkówkę, to zasada jest taka - pieczemy tyle ile waży mięso. 

Przyprawiona na soli

Po wyjęciu z piekarnika

Voila!!!

3) Schab ze śliwką... chyba każdy zna ten przepis. Schab można zjeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja osobiście wolę na ciepło :)

Before

Potrzebujemy:
a) schab w całości ( ja miałam około półtora kilograma)
b) przyprawy ( takie jak lubicie - ja użyłam te same co do karkówki)
c) opakowanie śliwek suszonych bez pestek
d) wino wytrawne do podlewania

After
Przygotowanie:
Schab należy umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i nafaszerować śliwkami. Następnie przyprawić i odstawić do lodówki na ok 2 - 3 godziny. Następnie połozyć na blasze i obłozyć kawałeczkami masła. Piec półtorej godziny w 180 stopniach, co jakiś czas obficie podlewać winkiem.


i jeszcze zobaczcie od tej strony


Na koniec słodkości... Houston mamy problem!!! W tym roku u mnie klapa. Nic nie upiekłam, ale nie martwcie się... moja ukochana mamusia dała mi połowę blachy sernika oraz biszkoptu ze śmietaną i galaretką. Już dziś wpadliśmy z wizytą do moich drugich rodziców (teściów) i tam pożarłam kawałek obłędnego sernika oraz krówki. Pycha!!!


Kupna mała babeczka... do święconki
 Przyznaję się bez bicia... babka została zakupiona w pobliskiej piekarni, ale na swoją obronę mam to, iż sama ja ozdobiłam.

Jeszcze raz życzę WESOŁYCH ŚWIĄT... przysłano do mnie taki wierszyk, który bardzo przypadł mi do gustu:

Snieg nam wszystkim popsuł szyki
Przykrył jajka i koszyki, 
A kurczakom zmarzły nożki, wiec się tulą do rzeżuszki, 
Lecz choć śnieg nam pada w święta i pogoda taka wstrętna 
My święconym się dzielimy i radości wszem życzymy















4 komentarze:

  1. Ale pyszności :)
    Wszystkiego dobrego :)

    Serdecznie Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wesołego jajka!!! Ślicznie Ci z tymi pysznościami:))
    buziaki i uściski!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wyglądasz kochana!!! Ależ smakołyki - warto było sie zaszyć w kuchni choć na chwilkę ;)
    Mam nadzieję, że święta były cudowne dla Was!!!!
    Spóźnione poświąteczne życzonka!!!!

    OdpowiedzUsuń