niedziela, 16 sierpnia 2015

Schab... temat ożywionej dyskusji na fejsbuku





Dziś - chcąc zachęcić mojego męża do szybszego powrotu do domu - umieściłam zdjęcie czekającego go obiadu na moim profilu na FB. Na fejsbuku rozgorzała wesoła dyskusja na ten i poboczne tematy. Oczywiście padło też pytanie o przepis... no i temat na nowy wpis gotowy.

Ze szczególną dedykacją dla Kate i Joli przepis na - nazwijmy to - "fejsbukowy schab". Oczywiście - jak zawsze u mnie - przepis prosty. Oczekuję jutro zdjęć i komentarzy, jak Wam poszło ;)

Potrzebujemy:

1) schab w plastrach
2) wędzony boczek w plastrach
3) ser camembert
4) suszone pomidory
5) sól, pieprz
6) musztarda

Schab rozbijamy cieniutko, doprawiamy solą i pieprzem oraz smarujemy musztardą. Układamy na schabie plastry boczku, pomidory suszone i ser, zawijamy go w ładne roladki (aby się nie "rozwaliły" podczas smażenia, proponuję użyć wykałaczek lub obwiązać roladki nicią - wtedy smakowite wnętrze będzie bezpieczne i nie wypłynie). Owijamy roladki plasterkiem boczku :)


Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki ze wszystkich stron, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu tak ok 30 - 40 minut. Wyjdzie nam piękny sos, do którego dodaję 1 dużą cebulę pokrojona w drobną kosteczkę i który można zagęścić, rozbełtaną w pół szklanki wody, mąką. Ja dodaje jeszcze podczas gotowania paprykę w proszku - nada pięknego koloru naszemu sosowi oraz suszoną śliwkę, która spowoduje, że sos będzie aromatyczny.


Do tego ziemniaczki z koperkiem, mizeria, buraczki lub co tam lubicie i ... pałaszujemy!!!

2 komentarze:

  1. Robie podobne roladki, tylko zamiast suszonych pomidorów papryka, ogórek kiszony i plasterek cebuli. Twoja wersja tez wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pychota :)) Robię różne roladki, ale z tym serkiem jeszcze nie robiłam, muszą być wspaniałe :) Na pewno przepis wykorzystam , wiekie dzięki :))

    OdpowiedzUsuń