Sushi z krewetkami |
sushi z tuńczykiem |
Ostatnio zaprosiłam moją bratówkę Doris. No i zobaczcie jak było
Oto nasza uczta |
Jak przyrządzić dobre sushi? Sprawa banalnie prosta.
Ugotowany ryż |
- ryż do sushi (ja kupiłam w Biedronce, ale dostępny jest w każdym markecie)
- ocet ryżowy
- sól
- cukier
- algi do zawijania
- dodatki ( my wybrałyśmy : łososia wędzonego, łososia surowego, tuńczyka z puszki, krewetki (ugotowane) - również dostępne w Biedronce i to w dwóch wariantach - classic i czosnkowe, paluszki surimi; miało być jeszcze avocado, ale ponieważ zabrakło w sklepie, zdecydowałyśmy się na mango)
*Ryż trzeba wypłukać pod bieżącą wodą, należy zrobić to dokładnie i dość długo to trwa. Ryż jest dobrze umyty, kiedy woda wypływająca spod niego jest przezroczysta, a nie biała.
* Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na ok 20 minut. Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody tak aby tylko przykryła ryż. Gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem około 15 minut do odparowania całej wody.
*Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem.
*Później przekładamy do drewnianej miski. I doprawiamy go - ja na 1/2 kg ryżu zużyłam 7 łyżek octu
ryżowego 3 łyżeczki cukru, szczyptę soli - wszystko wymieszałam i poczekałam aż ryż ostygnie.
*Następnie układamy listek algi, a na nim ryż (uwaga, ryż jest bardzo klejący) pamiętając, żeby zostawić od góry ok półtora centymetra wolnego miejsca, żeby skleił się nam ładny rulon, na środku rozkładamy wybrany dodatek i skręcamy rulonik. Potem kroimy go na małe kawałeczki.
Gotowa do pracy |
*Przed jedzeniem każdemu gościowi dajemy małą miseczkę na sos sojowy, pałeczki (można jeść rękoma), imbir i wasabi. My tym razem zrezygnowałyśmy z imbiru, bo Doris za nim nie przepada. Imbir oczyszcza kubki smakowe i powoduje, że nie mieszamy smaków :)
Fotka z lotu pataka |
Ale pyszności... muszę spróbować Twój przepis. buźka ;)
OdpowiedzUsuń