carbonara |
Były też moje - o zgrozo - 33 urodziny. Nie czuje się inaczej niż wtedy, gdy miałam 18 lat. Nie zmienia to faktu, że latka lecą. Było małe spotkanko rodzinne w małym gronie. I nie mogę nie napisać tu o cudnym prezencie od Martyny i Miłosza. Kochani zrobiliście mi TAKĄ frajdę. Nie pamiętam kiedy tak sie cieszyłam z prezentu. Po prostu YOU MADE MY DAY!!!
czyż nie jest cudny? |
Święte słowa! |
A dziś zechciało mi się poczuć włoski smak... zapraszam na SPAGHETTI CARBONARA.
- około 400g makaronu spaghetti lub innego (ja miałam świderki - tez są pycha)
- 4 jajka
- 200g słodkiej, płynnej śmietany 30%
- 200g boczku lub szyneczki (ja dziś wybrałam szynkę)
- 60g startego parmezanu (ewentualnie startego sera żółtego) + trochę do posypania
- sól, pieprz czarny
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub ewentualnie zwykły olej
Boczek lub szynkę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni z oliwą.
Śmietanę, jajka, ser i dość dużą ilość pieprzu zmiksować blenderem.
Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku, wymieszać i przysmażyć przez około 1min. Dodać masę jajeczną i mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a sos lekko zgęstnieje. (Nie mieszać za długo, żeby nie zrobiła się jajecznica!). Wyłożyć na talerze i posypać resztą sera.
BUON APPETITO!!! |
Wszystkiego najlepszego! Ja też właśnie skończyłam 33 latka i wiem co czujesz:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dziękuję :)
Usuń