Czuję, że już wkrótce zatęsknię za świeżymi
malinami, borówkami, wiśniami i innymi sezonowymi owocami. Zawsze tak jest, że
aż mam chęć najeść się ich na zapas... szkoda, że się nie da. Wykorzystuję
zatem wszystkie znane mi sposoby, aby zatrzymać lato. Robę dżemy,
kompoty, nalewki i mrożę owoce.
Dziś szybki przepis na przepyszne ciasto do kawy z sezonowymi owocami. To
nic innego - jak zwykłe kruche ciasto, ale kryjące w sobie coś extra.
Do ciasta potrzebujemy:
- 125 g masła
- 40 ml mleka
- 1 żółtko
- 250 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- tłuszcz i mąka do formy
Z letniego lenistwa nawet nie przesiewam mąki - wrzucam wszystko do miski i
zagniatam ciasto, które potem wędruje na ok 1h do lodówki. Następnie
rozwałkowane ciasto, układam na wysmarowaną masłem i wysypaną mąką formę do
tarty. Obowiązkowo nakłuwam widelcem i piekę w temperaturze 190 stopni przez 15
minut.
Kiedy ciasto wystygnie - zaczyna się czarowanie - smaruję spód masą
kajmakową i wykładam pokrojonymi w plasterki bananami.
W czasie kiedy ciasto stygnie, przygotowuję
krem mascarpone. Potrzebna nam mała śmietanka kremówką (ja ubijam moją z
dodatkiem śmietan fixu) i następnie dodaje serek mascarpone ( powoli - tak po
łyżeczce) i miksuję. Wykładam krem na banany i wszystko posypuję malinami i
borówkami.
Nie
oszczędzajcie - niech będzie na bogato ;)
Wiem, że wystawiam Was na niezłą próbę, ale ciacho wędruje jeszcze
na 30 min do lodówki. A potem to już tylko... hulaj dusza, piekła nie ma :)
Ależ smakowicie wygląda, musimy wykorzystywać sezon owocowy na maxa :) Ciasta z owocami i wszelkie desery są pyszne :)
OdpowiedzUsuńPrzepis spisałam i chętnie wypróbuję :)