czwartek, 13 sierpnia 2015

Ciasto i owoce


Czuję, że już wkrótce zatęsknię za świeżymi malinami, borówkami, wiśniami i innymi sezonowymi owocami. Zawsze tak jest, że aż mam chęć najeść się ich na zapas... szkoda, że się nie da. Wykorzystuję zatem wszystkie znane mi sposoby, aby zatrzymać lato.  Robę dżemy, kompoty, nalewki i mrożę owoce. 



Dziś szybki przepis na przepyszne ciasto do kawy z sezonowymi owocami. To nic innego - jak zwykłe kruche ciasto, ale kryjące w sobie coś extra. 

Do ciasta potrzebujemy:
  • 125 g masła
  • 40 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 250 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • tłuszcz i mąka do formy
Z letniego lenistwa nawet nie przesiewam mąki - wrzucam wszystko do miski i zagniatam ciasto, które potem wędruje na ok 1h do lodówki. Następnie rozwałkowane ciasto, układam na wysmarowaną masłem i wysypaną mąką formę do tarty. Obowiązkowo nakłuwam widelcem i piekę w temperaturze 190 stopni przez 15 minut.

Kiedy ciasto wystygnie - zaczyna się czarowanie - smaruję spód masą kajmakową i wykładam pokrojonymi w plasterki bananami. 





W czasie kiedy ciasto stygnie, przygotowuję krem mascarpone. Potrzebna nam mała śmietanka kremówką (ja ubijam moją z dodatkiem śmietan fixu) i następnie dodaje serek mascarpone ( powoli - tak po łyżeczce) i miksuję. Wykładam krem na banany i wszystko posypuję malinami i borówkami. 
Nie oszczędzajcie - niech będzie na bogato ;)




Wiem, że wystawiam Was na niezłą próbę, ale ciacho wędruje jeszcze na 30 min do lodówki. A potem to już tylko... hulaj dusza, piekła nie ma :)




1 komentarz:

  1. Ależ smakowicie wygląda, musimy wykorzystywać sezon owocowy na maxa :) Ciasta z owocami i wszelkie desery są pyszne :)
    Przepis spisałam i chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń