niedziela, 15 listopada 2015

Italian night...



Kto nie lubi Italii, wina i włoskiej kuchni musi być jakiś dziwny :) Ja jestem wielbicielką wszystkiego, co włoskie - począwszy od wina, poprzez makarony, pizzę, sałaty i oczywiście lody. Nie znam zbyt dobrze tego kraju - udało mi się parę lat temu odwiedzić Rzym... na pewno kiedyś tam jeszcze wrócę, ale kuchnia włoska jest tak popularna, że i ja pokochałam ją od pierwszego kęsa.  Oczywiście Roma zachwyciła mnie nie tylko kuchnią, ale i pięknymi widokami... oto trochę wspomnień...













Ale czas wrócić do mojego Italian night. Tylko ja i mój mąż no i oczywiście, jak to w Szulinkowie, cała chmara wspaniałych ludzi i pyszne żarełko... Zaczniemy od startera... Włoska zupa pomidorowa!!! Niebo w gębie:

Potrzebujesz:
* dwa litry wody
* 2 kg pomidorów (słodkich najlepiej)
* włoszczyzna
* 2cebule
* zioła prowansalskie
* sól i pieprz
* czosnek


Do wody dodajemy marchew - 3 szt., pietruszka - 1 szt., por - 1 sztuka i ćwiartkę selera - wszystko starte na tarce o dużych oczkach. Gotujemy wywar warzywny.



Na patelni rozpuszczamy 1/2 masła i wkładamy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy ją (uwielbiam to słowo ;), a następnie obrane ze skóry, pokrojone w kostkę pomidory i 2 -3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) - całość smażymy aż pomidory zmienią się w papkę, którą na koniec wlewamy do bulionu i chwilkę gotujemy. Pamiętajcie dodać również zioła prowansalskie. 



Zupę podajemy z makaronem i startym serem.


Potem pizza... oczywiście fantastycznie, kiedy samo zrobimy ciasto, ale nie zawsze mamy na to czas. Oto mój przepis:

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki letniej przegotowanej wody
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • 5 gram drożdży świeżych
  • Szczypta soli
Wszysto wrzucamy do michy i wyrabiamy ciasto :) potem czekamy 20 minut, wałkujemy i gotowe. 




Kiedy jednak nie macie czasu, albo kuchnia to nie wasze "piece of cake", polecam gotowe, świeże ciasto do pizzy z Carrefoura. 



Na stole nie może zabraknąć sałaty. Tym razem sałata prosta (tak jakby sałata mogła być trudna) - mieszanka sałat, pomidory suszone, rzodkiewka, ogórek zielony i ser sałatkowy. Wszystko skropione oliwą czosnkową i wymieszane.



Proste znaczy pyszne - dlatego też na stole pojawia się mozzarella z pomidorem, skropiona oliwą oraz posypana bazylią (lepiej jak jest świeża - ja zapomniałam kupić więc posiłkowałam się suszoną).

3 komentarze:

  1. Oho... Musiało być wspaniale! 👍🏻😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :)) Fajny pomysł na tematyczną kolację :) Na pewno świetnie się bawiliście, a gości byli zachwyceni :))

    OdpowiedzUsuń